Inburgering statushouders: Wij vragen mensen mee te doen in onze samenleving, maar dat vraagt ook iets van ons
Op 1 januari 2022 gaat de nieuwe Wet Inburgering in. Vanaf dan staan gemeenten weer – net zoals vóór 2013 het geval was – aan de lat voor de verplichte inburgering van erkende vluchtelingen (statushouders). Op 10 juni jl. sprak de Commissie Bestuur & Leven over de Boekelse inburgeringsaanpak. Op 24 juni besluit de gemeenteraad hierover. Aan de hand van vier punten neem ik je mee in de visie en inbreng van het CDA.
- Wij vragen mensen mee te doen in onze samenleving, maar dat vraag ook iets van ons
De afgelopen jaren trok de overheid zich te ver terug uit het inburgeringsbeleid. Onder het mom van ‘zelfredzaamheid’ is de nieuwkomer zelf verantwoordelijk voor de inkoop van zijn of haar inburgeringstraject. Om je een beeld te geven: je komt van het platteland in Somalië en bent de Nederlandse taal nog niet machtig. De overheid geeft je een lening van €10.000,- waarmee je zelf via het internet inburgeringslessen moet inkopen. Studies laten zien dat dit systeem zó ingewikkeld is, dat het velen niet goed lukt de weg te vinden. Gevolg: het taalniveau daalt en een groeiende groep mensen wordt opgezadeld met een schuld waar ze niet meer van afkomen, nog voor ze goed en wel hun leven in Nederland ter hand hebben kunnen nemen. Als een leenstelsel negatief werkt bij studenten, zou het dan wel positief werken bij inburgeraars? Wat nodig is, is eerdere en betere ondersteuning vanuit de gemeente op het gebied van taallessen, opleiding, werk en schuldpreventie. En dat zien we terug in de vernieuwde Boekelse inburgeringsaanpak. Een aanpak waarbinnen ook de inzet van Stichting Vluchtelingenwerk Boekel een onmisbare rol blijft spelen.
- Zacht voor wie niet kan, hard voor wie niet wil
Bij het CDA staan we voor een politiek die zacht is voor wie niet kan, en hard voor wie niet wil. Gelukkig laten studies zien dat veruit de meeste nieuwkomers gemotiveerd zijn om te integreren. Maar wie toch niet wil integreren, moet gedwongen worden. Inburgering is geen recht, maar een plicht.
- Alleen in zee gaan met betrouwbare taalscholen van goede kwaliteit
Het beheersen van de Nederlandse taal is essentieel om mee te kunnen doen in onze samenleving. Des te schrijnend is het dat taalscholen op grote schaal frauderen. Denk daarbij aan nepcontracten, cursussen die nooit worden gegeven en taalscholen die voornamelijk op papier bestaan. Vanaf 2022 moeten gemeenten zelf het taalaanbod inkopen. Het CDA waarschuwt het college om niet in de val te trappen en stevige kwaliteitsafspraken te maken met taalscholen.
- De kracht van samen
Het plan om een denktank op te zetten met statushouders, stichting Vluchtelingenwerk Boekel, lokale instellingen en verenigingen juichen wij van harte toe. De activiteiten en ontmoetingen die hieruit voortkomen, zorgen voor binding met de Boekelse gemeenschap. Een mooi voorbeeld van hoe de kracht van de samenleving het verschil kan maken in de toekomst van nieuwkomers.