Steun aan verenigingen niet of-of, maar en-en
Hogere energielasten, investeren in verduurzaming en ondertussen de contributie voor leden betaalbaar zien te houden. De uitdagingen waar verenigingen/stichtingen voor staan zijn groot. Dat ons verenigingsleven zo toegankelijk mogelijk blijft, is in ons aller belang. Daarom zou de gemeente een steun in de rug moeten bieden. De vraag is: Hoe? Wat #TeamCDA betreft niet met één oplossing, maar met een pakket aan steunmaatregelen.
(1) ENERGIECOMPENSATIE
Om verenigingen te compenseren voor de gestegen energieprijzen in 2022 kunnen zij een eenmalige subsidie van max. €5.500,- aanvragen bij de gemeente. Het CDA steunt deze regeling, maar pleitte wel voor maatwerk. Zo zijn er verenigingen die per 2023 werden geconfronteerd met stijgende energiekosten. Het zou onterecht zijn als zij buiten de boot vallen. Bovendien is niet voor alle verenigingen het maximum subsidiebedrag toereikend. De wethouder zegde toe op deze beide punten maatwerk te zullen leveren.
(2) INSTELLEN DUURZAAMHEIDSFONDS
Naast een eenmalige tegemoetkoming in de kosten moeten we verenigingen helpen om structureel te verduurzamen. In 2020/2021 besloot de gemeenteraad al om een duurzaamheidsfonds in te stellen. Dit fonds had er al in 2021 kunnen zijn, ware het niet dat het college weigert hier uitvoering aan te geven dan wel met een plan te komen. Onbegrijpelijk! Maar wat dan wel? Er komt nu een werkgroep vanuit de gemeenteraad die zelf een plan zal opstellen om verduurzaming van verenigingsaccommodaties te ondersteunen. Dit was voor nu het meest politiek haalbare, al balen we als een stekker dat er zo onnodig en ontzettend veel tijd verloren is gegaan.
(3) GELD VANUIT HET RIJK
De landelijke politiek stelt voor de periode 2023-2027 jaarlijks aanvullende financiële middelen beschikbaar, specifiek bedoeld voor cultuurinstellingen, maatschappelijke organisaties en verenigingen. Elke gemeente maakt aanspraak op een deel van deze gelden. Deze gelden zijn echter niet geoormerkt en dus vrij te besteden. Het CDA diende samen met de VVD een voorstel in om deze gelden wél te oormerken. Zo zorgen we ervoor dat dit geld ook écht terecht komt bij onze maatschappelijke organisaties (cultuur, sport enz.) en niet ‘verdwijnt’ ergens in ‘de grote hoop’. Het voorstel werd raadsbreed aangenomen. Het college gaat maatschappelijke organisaties raadplegen over hoe dit geld te zijner tijd het beste bij hen ingezet kan worden.
(4) ÁLLE VERENIGINGEN STEUNEN
Dankzij de nieuwe beleidslijn voor buitensportaccommodaties zijn mooie initiatieven van de grond gekomen. Denk aan de kunstgrasvelden bij Boekel Sport en de padelbanen bij Tennisclub Boekel. Ook is onlangs besloten de ballenvangers te vernieuwen bij Hockeyclub Boekel, bij het buitenveld van Habo ‘95 en bij RKSV Venhorst. Bovendien neemt de gemeente 100% van de kosten bij RKSV Venhorst voor haar rekening om oude veldverlichting te vervangen door LED. Wij vinden dat een goede zaak. Maar waarom investeren we wel bij RKSV Venhorst en niet bij een eerdere LED-verlichtingsaanvraag van handboogvereniging Doele Willem III? Reden voor het CDA en de VVD om een voorstel in te dienen om ook bij Doele Willem III de kosten te dekken voor de aanleg van LED-verlichting. Helaas stemden DOP en GVB tegen dit voorstel. Waar we de coalitiepartijen wel in konden vinden is om óók een beleidslijn voor andere verenigingen/stichtingen dan buitensportverenigingen op te stellen, zodat ook hun accommodaties toekomstbestendig gemaakt kunnen worden.